dilluns, 4 d’agost del 2008

Al·legacions al PGOU de Castellonet

Vista la publicació al DOCV núm. 5775, de 2 de juny de 2008, de l’inici del període d’informació pública del projecte de Pla General d’Ordenació Urbana i Estudi d’Impacte Ambiental de Castellonet de la Conquesta, en nom del Bloc Nacionalista Valencià de la Safor-Valldigna, presenta les següents AL·LEGACIONS:

PRIMERA

El Bloc Nacionalista Valencià de la Safor-Valldigna considera innecessària la previsió en el projecte de PGOU sotmés a informació pública d’un espai destinat a sòl urbanitzable industrial, per les raons que tot seguit s’hi exposen:

1.- Ja existeixen dos polígons industrials consolidats (Llocnou de Sant Jeroni i Ròtova) a escassa distància del que es proposa, amb disposició de sòl urbanitzable.

2.- Els dos polígons referits continuen tenint una quantitat suficient de parcel·les lliures, fet que ha posat en dubte la seua rendibilitat econòmica.
3.- La ubicació de zona industrial proposada al projecte de PGOU es troba en un lloc que taparà l’entrada del poble de tal forma que generarà un problema en l’actractiu turístic del poble.

4. A més a més, eixa ubicació en una zona elevada suposarà un impacte considerable i un dany irreversible en el paisatge que envolta Castellonet.

5.- En generar una proposta de sòl urbanitzable industrial com la prevista en el projecte de PGOU es creen expectatives de venda del sòl a un possible preu de la terra molt superior a l’actual. Estes expectatives són purament especulatives perquè no són segures ni certes.
Així, encara que no es construïsca el polígon, sí que es crea una previsió de futur que sense cap dubte pot produir l’especulació dels terrenys i l’abandonament de l’activitat agrícola.

Per eixes raons, demanem que es retire del nou PGOU el sòl urbanitzable industrial.

SEGONA

De la mateixa manera que el projecte de PGOU de Castellonet de la Conquesta atorga la corresponent protecció al sòl forestal, sota la fòrmula de sòl no urbanitzable protegit forestal-paisatgístic, des del nostre punt de vista hauria de diferenciar dues tipologies de sòl agrícola. Un sòl agrícola qualificat de sòl no urbanitzable comú agrícola sense protecció per a les zones purament agrícoles sense un marcat valor paisatgístic. I un sòl no urbanitzable protegit agrícola-paisatgístic per a aquelles zones agrícoles situades al voltant de les àrees de protecció forestal-paisatgístic o a per a aquelles amb un interés visual evident.

Per eixes raons, demanem que el PGOU de Castellonet de la Conquesta contemple, en funció de les característiques paisatgístiques assenyalades, les dues modalitats de sòl agrícola apuntades.

TERCERA

Si tenim en compte que Castellonet de la Conquesta és una població que pot basar el seu creixement econòmic en la posada en valor del seu potencial paisatgístic i turístic, no entenem l’interés del projecte de PGOU de continuar preveient un increment absolutament desproporcionat de l’àrea residencial del municipi que afecta de manera clara eixe potencial.

Si la creació fa uns anys d’una zona residencial a l‘entrada del poble va alterar de forma evident la imatge del casc urbà tradicional de Castellonet, l’ampliació enorme, per al que és la realitat del municipi, d’una zona urbana de caràcter residencial prevista en el projecte de PGOU podria acabar fent desaparéixer totes les perspectives de creixement econòmic basades en el gaudi dels recursos naturals del terme municipal de Castellonet.

Per eixes raons, demanem que es retire del nou PGOU la zona de “sòl urbà i vivendes adossades” anomenada “Darrere del poble” que preveu el nou PGOU proposat i la classifique com a sòl no urbanitzable protegit agrícola-paisatgístic.
La Safor-Valldigna, 31 de juliol de 2008.